Als werkgever is het maandelijks uitbetalen van salarissen aan uw werknemers niet alleen een verplichting, maar ook een van de meest kritische aspecten van de bedrijfsvoering. Deze salarisadministratie omvat echter veel meer dan alleen het overmaken van geld aan je werknemers. Het is een complex proces dat nauwgezet moet worden beheerd om zowel uw werknemers als de belastingdienst tevreden te houden. Hier nemen we u mee door de essentiële elementen van salarisadministratie en salarisverwerking, en geven we u een tip om dit gemakkelijker te maken.

Salarisadministratie, ook wel bekend als loonadministratie, is het proces van het correct betalen van werknemers en het inhouden van de juiste bedragen aan loonheffingen. Dit omvat onder andere:

 • Het bepalen van het nettoloon dat u aan uw werknemers moet overmaken.
 • Het berekenen van de te betalen loonheffingen aan de Belastingdienst.
 • Zorgen dat iedereen tijdig zijn loonstrook ontvangt.
 • Het indienen van loonaangiften en het tijdig overmaken van de juiste bedragen aan de Belastingdienst.
 • Rekening houden met eventuele pensioenregelingen.
 • Rekening houden met CAO-voorschriften die van invloed kunnen zijn op de salarisadministratie.

Hoe omgaan met nieuwe medewerkers?

Naast de kern van de salarisadministratie zijn er ook andere administratieve taken die moeten worden uitgevoerd bij nieuwe medewerkers. Dit omvat het vastleggen van de juiste werknemersgegevens, het bepalen van salarisniveaus en het opstellen van arbeidscontracten.

Hoe werkt salarisadministratie?

Required time: 2 days.

Hoe werkt de salarisadministratie als u het zelf doet?

 1. Registreren van de uren en declaraties

  Het bijhouden van gewerkte uren, declaraties en eventuele overuren is essentieel om ervoor te zorgen dat werknemers correct worden betaald.

 2. Berekenen van het salaris

  Het berekenen van lonen kan complex zijn, vooral als sommige werknemers een vast salaris hebben en anderen op basis van gewerkte uren worden betaald. Dit vereist zorgvuldige berekeningen van brutolonen en de juiste aftrek van belastingen en premies.

 3. Aftrekken van de loonheffing

  Werknemers zijn verplicht om belasting en premies over hun brutoloon te betalen. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het correct inhouden en doorgeven van deze bedragen aan de belastingdienst.

 4. Extra salarisbetalingen noteren

  Afhankelijk van de branche en Cao-afspraken kunnen werknemers extra betalingen zoals bonussen of commissies ontvangen. Deze moeten ook in de salarisadministratie worden verwerkt. Daarnaast kunnen er aanvullende arbeidsvoorwaarden zijn om werknemers te motiveren en tevreden te houden. Zoals pensioenregelingen en kortingen. Het is belangrijk om dit in de salarisadministratie op te nemen.

 5. Jaaropgaven maken

  Aan het einde van elk kalenderjaar moeten werknemers jaaropgaven ontvangen. Deze bevatten alle loongegevens van het afgelopen jaar en zijn nodig voor belastingaangiften.

 6. Loonkosten in de boekhouding

  U moet de loonkosten in de boekhouding goed bijhouden en op de juiste grootboekrekening verrekenen. Dit zorgt voor een goede waarborging van de gezondheid van uw bedrijf.

Salarisadministratie uitbesteden of in eigen beheer?

Bij het opzetten van de salarisadministratie kunt u ook beslissen om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd bureau en u zelf te richten op de kernactiviteiten van het bedrijf.

Wij begrijpen dat salarisadministratie cruciaal is, maar ook uitdagend kan zijn. Wij bieden oplossingen om je tijd te besparen en ervoor te zorgen dat je salarisadministratie efficiënt en nauwkeurig wordt beheerd. Mede door onze ervaring en expertise in het vak vinden wij gratis een match voor u met de juiste salarisadministrateur. U kunt altijd een aanvraag indienen voor een vrijblijvend gesprek met ons. Mochten wij tijdens dit gesprek erachter komen dat payroll meer past bij u zullen we dit ook eerlijk aangeven.

Kies voor efficiëntie, nauwkeurigheid en tevreden werknemers. Kies voor watkostpayrollen.nl.