Payroll in de beveiligingsbranche

Payrolling is een vorm van arbeidsbemiddeling waarbij een payrollbedrijf als juridisch werkgever optreedt voor een groep werknemers. De werknemers blijven in dienst van het payrollbedrijf, maar worden ingezet bij een opdrachtgever. Payrolling wordt in Nederland steeds populairder, ook in de beveiligingsbranche.

Wat is payrolling?

Bij payrolling zijn er twee partijen betrokken:

 • De opdrachtgever: Dit is het bedrijf dat de werknemers inhuurt.
 • Het payrollbedrijf: Dit is het bedrijf dat als juridisch werkgever optreedt voor de werknemers.
 • De werknemers blijven in dienst van het payrollbedrijf, maar worden ingezet bij de opdrachtgever. Het payrollbedrijf is verantwoordelijk voor de salarisadministratie, de loonbetaling en de afdracht van belastingen en premies. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de leiding en toezicht op de werknemers.

 

Voordelen van payrolling voor beveiligingsbedrijven

Er zijn verschillende voordelen voor beveiligingsbedrijven om te kiezen voor payrolling. Deze voordelen zijn onder meer:

 • Administratieve lastenverlichting: Payrolling bespaart beveiligingsbedrijven veel administratieve tijd en moeite. Het payrollbedrijf verzorgt de salarisadministratie, de loonbetaling en de afdracht van belastingen en premies.
 • Flexibiliteit: Payrolling biedt beveiligingsbedrijven flexibiliteit. Het payrollbedrijf kan snel nieuwe werknemers inhuren of bestaande werknemers ontslaan. Dit is belangrijk voor beveiligingsbedrijven, omdat de vraag naar beveiligingsdiensten vaak wisselt.
 • Risicoverlaging: Payrolling kan risico's voor beveiligingsbedrijven verlagen. Het payrollbedrijf is verantwoordelijk voor het ziekterisico, het pensioenrisico en het risico op ontslagvergoedingen.

Voordelen van payrolling voor werknemers

Ook voor werknemers zijn er voordelen aan payrolling. Deze voordelen zijn onder meer:

 • Betere arbeidsvoorwaarden: Payrollbedrijven zijn vaak gespecialiseerd in de beveiligingsbranche. Hierdoor kunnen ze werknemers vaak betere arbeidsvoorwaarden bieden dan beveiligingsbedrijven zelf.
 • Betere begeleiding: Payrollbedrijven bieden werknemers vaak betere begeleiding dan beveiligingsbedrijven zelf. Dit kan helpen om werknemers beter te ontwikkelen en te behouden.

De cao particuliere beveiliging

De cao particuliere beveiliging is de collectieve arbeidsovereenkomst voor de particuliere beveiligingsbranche. De cao is van toepassing op alle beveiligingsbedrijven die lid zijn van de Vereniging Beveiligingsondernemingen Nederland (VBen).

De cao particuliere beveiliging regelt onder meer de volgende zaken:

 • Arbeidsvoorwaarden: De cao bevat bepalingen over het loon, de toeslagen, de vakantiedagen en de pensioenregeling.
 • Arbeidstijden: De cao bevat bepalingen over de werktijden, de rusttijden en de overwerkregeling.
 • Veiligheid: De cao bevat bepalingen over de veiligheid van werknemers, waaronder de eisen aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

Payrollbedrijven die werknemers inzetten in de particuliere beveiligingsbranche moeten zich houden aan de cao particuliere beveiliging. Dit betekent dat payrollbedrijven aan werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten bieden als beveiligingsbedrijven die zelf werknemers in dienst hebben.

Overuren en toeslaguren in de particuliere beveiliging cao

In de particuliere beveiliging cao zijn er regels voor overuren en toeslaguren. Overuren zijn uren die boven de normale werkweek van 36 of 40 uur worden gewerkt. Toeslaguren zijn uren die op zaterdag, zondag of tijdens feestdagen worden gewerkt.

Regels voor overuren en toeslaguren

De cao particuliere beveiliging kent een aantal regels voor overuren:

 • Overuren mogen niet meer zijn dan 100 per jaar.
 • Overuren worden uitbetaald met een toeslag van 50% boven het normale uurloon.
 • Overuren kunnen worden gecompenseerd met vrije uren.

De cao particuliere beveiliging kent ook een aantal regels voor toeslaguren:

 • Werken op zaterdag is verplicht, maar wordt wel gecompenseerd met een toeslag van 50% boven het normale uurloon.
 • Werken op zondag is niet verplicht, maar wordt wel gecompenseerd met een toeslag van 100% boven het normale uurloon.
 • Werken tijdens feestdagen is niet verplicht, maar wordt wel gecompenseerd met een toeslag van 150% boven het normale uurloon.

 

Ontzorging door payroll

Payrollbedrijven kunnen beveiligingsbedrijven ontzorgen bij het berekenen en uitbetalen van overuren en toeslaguren. Payrollbedrijven hebben hierin veel ervaring en expertise. Ze kunnen ervoor zorgen dat beveiligingsbedrijven altijd voldoen aan de regels van de cao particuliere beveiliging. Er zijn een aantal voordelen voor beveiligingsbedrijven om overuren en toeslaguren door een payrollbedrijf te laten berekenen en uitbetalen:

 • Administratieve lastenverlichting: Payrollbedrijven nemen de administratieve lasten voor overuren en toeslaguren uit handen.
 • Risicoverlaging: Payrollbedrijven zijn verantwoordelijk voor het correct berekenen en uitbetalen van overuren en toeslaguren.
 • Besparingen: Payrollbedrijven kunnen besparingen opleveren door efficiënter te werken.

Conclusie

Payrolling is een steeds populairdere vorm van arbeidsbemiddeling in de beveiligingsbranche. Payrolling biedt zowel voordelen voor beveiligingsbedrijven als voor werknemers. Beveiligingsbedrijven kunnen payrolling gebruiken om administratieve lasten te verlichten, flexibiliteit te vergroten en risico's te verlagen. Werknemers kunnen payrolling gebruiken om betere arbeidsvoorwaarden te krijgen en betere begeleiding te ontvangen.